Det kommer frem flere og flere følelsesreaksjoner på situasjonen vi lever i, som er bekymringsfullt. Vi mennesker er alle ulike og har ulike måter å takle utfordringer. Det viser tiden vi lever i. Vi som nasjon har vi gått fra aksjon stå på vilje, dugnadsånd og å vise solidaritet til reaksjon sorg, sinne, apati og meningsløshet.
Til en viss grad er vi alle alene og ensomme individer, spesielt om vi sitter med tankene og følelsene våre uten å dele de med andre. Da lever vi i ensomhet og det er lettere tenke at det er bare jeg som har disse tankene og det er sikkert bare jeg som er:
- lei denne pandemien
- lei meg over å ikke treffe mine nære og kjære
- frustrert og usikker på hva livet vil bringe
- i sorg over å ha mistet jobb og livsgrunnlag
- frustrert og lei meg over å miste ungdomstiden
- reaktiv og ikke orker noe som helst
- savner venner og sosiale sammenkomster
- savner å føle glede
- savner å være en del av noe
- føler livet er helt meningsløst
- redd for fremtiden
- føler en altoppslukende frykt
Disse tankene er faktisk helt normale å ha etter å ha levd så lang tid i en krisesituasjon og det er helt normalt å være lei og oppleve tiltakstretthet nå.
Siden tanker og følelser henger tett sammen, så vil det du tenker bli det du føler og din indre tilstand blir påvirket av nettopp det. Ha det i bakholdet, alltid.
Jeg liker metaforer, og pleier ofte å snakke om det å skyve ting under teppet. I prinsippet mener jeg at det å skyve ting under teppet betyr å unngå å ta tak i problemer. Når du har skjøvet nok ting under teppet, så vil det bli en liten/større eller stor bulk i teppet. Når bulken blir stor nok, så begynner du å snuble i den. Det samme skjer om du unnlater å ta tak i problemer, da blir de enten bare liggende der uløst eller de bli til større problemer som du møter om igjen.
Noen ganger er det også tankene våre som bidrar til at noe blir et større problem enn det egentlig er. Da kan en strategi være å snakke med noen som kan hjelpe deg å balansere ut tankene. Hvis du merker at personen du snakker med bidrar til å forsterke problemet eller gjøre deg motløs, er det lurt å finne en annen samtalepartner. En som gir deg påfyll av det du trenger for å løse problemene.
Hvor mange problemer har du under teppet ditt nå? Hva kan du gjøre annerledes for å ta tak i det du har liggende der?
Et tips til problemløsning: Skriv ned hva du tenker på som bekymrer deg eller er et problem, så du har oversikt. Ikke prøv å løse alle problemer på en gang, men gå mer systematisk til verks. Når du har oversikt kan du kanskje rangere problemene fra viktigst, nest viktigst osv. samtidig som du også noterer deg om det går an å løse det eller om det må vente litt. Noen problemer kan ikke løses umiddelbart, så ikke bruk altfor mye energi på disse – bruk heller energien på det du kan løse. Ofte så kan det være lurt å lage en «to do» liste på problemløsning. Når du starter med noe du klarer å løse, så får du også mer energi og motivasjon for å løse neste problem. Et viktig verktøy å merke seg i denne sammenhengen er å ha en god sparringspartner/samtalepartner. Da er det ofte lettere å ta gode valg og du vil føle deg mindre ensom.
Jeg kan også til slutt avsløre en hemmelighet. Folk elsker å hjelpe og folk blir glade for å bli spurt om de kan hjelpe, kanskje hjelperne føler seg verdifulle de også – men vær varsom for å misbruke hjelpen og sørg for å vise takknemlighet.
Trine ♥
Diameta er et kompetansesenter for folkehelse, selvfølelse og livsmestring. Vi holder kurs, foredrag og tilbyr veiledning om selvfølelse og livsmestring i store deler av Norge. Våre målgrupper er barn, ungdom, foreldre, voksne og de som jobber med barn og unge.
Vårt team består av barnevernspedagoger, sykepleiere, rådgivende pedagoger, sosionomer, helsesykepleiere, mindfulnessintruktører, yogainstruktører, coacher og terapeuter.